keskiviikko 14. elokuuta 2013

Nangai-pähkinät (Canarium indicum)

Nevenimo et al (2007), McClatchey et al (2006),  Thomson et al (2006) ja FDA (2005) mukaan Nangai -pähkinäpuita on viljelty Melanesian alueilla tuhansia vuosia ja ne ovat erittäin tärkeänä perinteisenä ja jokapäiväisesenä ravintona ja lääkkeenä Melanesian alueella 1, 3, 5, 15 ja silti EVIRAN (2013) mukaan Nangai – pähkinä kuuluu uuselintarvikkeisiin, koska sillä ei ole ollut kaupallista asemaa Euroopassa ennen vuotta 1997 6. Perustuuko Eviran mukaan uuselintarvike status vuonna European Commission (2000) päätökseen, jolloin ei annettu uuselintarvikelupaa Nangai – pähkinälle puutteellisten selvitysten johdosta 14. Kuitenkin Codex Alimentarius Commission E (2012) mukaan Nangai – pähkinöitä voidaan käyttää elintarvikkeena tuoreena ja kuivattuna, mutta muiden osien käyttö elintarvikkeena on kielletty toistaiseksi 11. Vastaavasti Orwa et al (2009) ja PFS (2010) mukaan siitä voidaan käyttää nuoret vihreät versot salaattina, hedelmät ja siemenet (Nangai – pähkinä) 4, 10. Hermann (2009) mukaan uuselintarvikelaki vaikeuttaa kehittyvien maiden perinteisten ravintokasvien vaihtokauppaa maailman markkinoilla ja estää kehitysmaiden ruokatalouden kehittymistä negatiivisesti 7.  

Nevenimo et al (2008) mukaan paikalliset kuluttajat kuluttaisivat enemmän Nangai – pähkinöitä kaupoista, mikäli paikalliset viljelijät tuottaisivat niitä enemmän 8.  Vastaavasti Leakey et al (2008) ja Wallace (2013) mukaan Nangai – pähkinäpuiden viljely yhdessä kaakao- ja kookospuiden kanssa parantaa pientilallisten toimeentuloa 12, 13. Lisäksi Thomsom AJ et al (2006) mukaan ne toimivat hyvinä tuulen rikkojina hedelmäviljelmillä 1.

FDA (2005) ja PFS (2010) mukaan Nangai – pähkinät ovat merkittävä proteiinin (14 %) ja rasvan (75 %) lähde paikallisessa ruokavaliossa ja niitä on kulutettu tuoreeltaan, kuivattuna tai paahdettuina tai lisätty muihin ruokiin antamaan makua 3, 4. FDA (2005) mukaan Nangai – pähkinät on jauhettu ja jauhetta on käytetty seremonian ruoan aineosana ja perinteisissä juhlissa 3. FDA (2005) mukaan luonnon kypsiä siemeniä voidaan käyttää imeväisikäisten maidon ainesosana 3. FDA (2005) mukaan päivittäinen kulutus Nangai – pähkinöille olisi 70 g/vrk 3. Djarkasi et al (2011) mukaan Nangai -pähkinöitä voidaan käyttää funktionaalisena ruokana johtuen sen korkeasta antioksidantti aktiivisuudesta 2.

Elevitch (2006) ja Orwa et al (2009) mukaan Nangai – pähkinäpuun kuorta käytetään perinteisenä lääkkeenä rintakivun ja oksentelun hoitoon sekä nuoria lehtiä syyhyn ja ruokamyrkytyksen (ciguatera) hoitoon 9, 10


Nangai –pähkinä kuuluu perinnekasveihin, joilla on pitkä käyttöhistoria ihmishistoriassa ravintona ja lääkkeenä. Knudsena I et al (2008) mukaan yli 7000 kasvia käytetään perinteisinä elintarvikkeina ympäri maailmaa ja Euroopassa noin 300 kasvia perinteisinä ruokakasveina 16.  Mielestäni perinnehistorian vuoksi Nangai -pähkinöillä ja sen muiden osien käytöllä ei pitäisi olla niin sanottua uuselintarvikestatusta vaan uuselintarvikestatus poisteittaisiin Nangai - pähkinöiltä ja kaikilta muilta perinnekasveilta.  


1.      Thomsom AJ et al. 2006, Canarium indicum var. indicum and Canarium harveyi (Canarium nut), Specific Profiles for Pacific Island Agroforestry, http://www.agroforestry.net/tti/Canarium-canariumnut.pdf
2.      Djarkasi GSS et al 2011, Analysis of bioactive compound in Canarium nut ( Canarium indicum L), Tropical Plant Curriculum Project, in cooperation with USAID – Texas A&M Universityhttp://seafast.ipb.ac.id/tpc-project/wp-content/uploads/2012/07/tpc-kenari.pdf
3.      FDA 2005, Pre-market notification, new dietary ingredient notification Canarium indicum oil, http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-rpt0289-04-vol227.pdf
4.      PSF Pardi Fact Sheet 2010, South pacific Canarium poised to become more than just nuts, http://www.qaafi.uq.edu.au/content/Documents/pardi/Pardi_FS06_CNuts_ud270112.pdf
5.      Nevenimo T et al 2007, Domestication potential and marketing of Canarium indicum nuts in the Pacific: 1 A literature review, Agroforestry Systems 69(2):117-134 http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10457-006-9024-7#
6.      EVIRA 2013, Uuselintarvikkeet, http://www.evira.fi/portal/31350
7.      Hermann M 2009, The impact of the European novel food regulation on trade and food innovation based on traditional plant foods from countries, Food Policy 34(6):499-507, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919209001079
8.      Nevenimo T et al 2008, Domestication potential and marketing of canarium indicum nuts in the pacific: Producer and consumer surveys in papua new quinea (east new Britain), Forest, Trees and Livelihoods 18(3), http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14728028.2008.9752635
9.      Elevitch CR 2006, Traditional Trees of Pacific Islands, their culture, environment and use, Permanent Agriculture Resources, page 217
10.  Orwa et al 2009, Canarium Indicum, Agroforestry Database 4.0, http://www.worldagroforestry.org/treedb2/AFTPDFS/Canarium_indicum.pdf
11.  Codex Alimentarius Commission E 2012, Joint FAO/WHO food standards programme, FAO/WHO coordinating committee for north America and the south west pacific, Discussion paper on the development of standard for galip nut, ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCNASWP/ccnaswp12/na12_14e.pdf
12.  Leakey R et al 2008, Characterization of tree to tree variation in morphological, nutritional and medicinal properties of Canarium indicum nuts, Agroforestry Systems 73(1):77-87, http://link.springer.com/article/10.1007/s10457-007-9103-4#
13.  Wallace H 2012, Domesticating the rainforest: Commercial nuts from rainforest trees of Australia and South Pacific,  Chronica Horticulturae 52(2), http://www.ihc2014.org/download/media/chronica_horticulturae/Domesticating%20the%20Rainforest.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti