sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Avocado (Persea americana) – Hedelmien aatelinen

”Annan teille kaikkinaiset siementä tekevät ruohot, joita kasvaa kaikkialla maan päällä, ja kaikki puut, joissa on siementä tekevä hedelmä, olkoon ne teille ravinnoksi” – Ensimmäinen Mooseksen kirja jae 29.

Avocadopuu (Persea americana) ja sen tuottamat hedelmä, simenet ja lehdet ovat luokiteltu lääkinnälliseski, terveelliseksi ja ravitsevaksi perustuen useisiin erilaisiin fytokemikaaleihin [Ding H et al 2007, Yasir M et la 2010, Lu YC et al 2012]. Avocadopuun eriosissa tunnetaan noin 160 erilaista fytokemikaalia, joista pääasialliset mikroravinteet ovat fenoliset yhdisteet, orgaaniset hapot ja alkaloidit [Rao M et al 2011]. Lisäksi avocadon hedelmäliha sisältää merkittävän määrän kalsiumia, lehdet ja siemenet sisältävät runsaasti proteiineja [Arukwe U et al 2012].  Avocadossa esiintyvät  fytokemikaalit estävät syöpäsolujen kasvua ja jopa tuhoavat  niitä [Ding H et al 2007].

Avocadon hedelmässä ja lehdissä esiintyvällä fytokemikaalilla, nimeltään persiini (persin) on todettu olevan sytostaattisia ja sytotoksisia vaikutuksia ihmisen rintasyöpäsoluissa.. Avocadon hyödyllisyyttä rintasyöpäsolujen kasvun estämisessä ja niiden tuhoamisessa lisää monityydyttymät rasvahapot, jotka parantavat  solujen herkkyyttä  kasvin kemoteraupeuttisille aineille ja näin ollen pääsevät paremmin vaikuttamaan syöpäsoluihin. [Butt AJ et al 2006] Rintasyöpä on yhdistetty patogeenisten mikrobien aiheuttamaksi (esim. Staphylococcus aureus) [Savu A et al 2008, Xie W et al 2010]. Persiinin on ajateltu toimivan luonnollisena hyönteismyrkkynä ja hometorjunta-aineena. Persiini kuuluu avocadon acetogeniineihin (acetogenins) ja muodostuvat pitkäketjuisista rasvahapoista, persiini on itsessään glyseridin johdannainen [Butt AJ et al 2006, Ding H et al 2007]. Avocadon acetogeniinit estävät tai tuhoavat suun syöpäsoluja [D´Ambrosio SM et al 2011]

Avacadon puun lehtien on todettu alentavan maidon tuotantoa karjalla ja ei infektiivinen kehittyvän rintakudosten tulehdus [Butt AJ et al 2006, Ding H et al 2007]. Samanlaiset tulokset on havaittu hiirillä Avocadon puun lehtien nauttimisen jälkeen [Butt AJ et al 2006]. Näin ollen Avocadon puun lehtiä ei voi suositella imettäville naisille. Persiini kerääntyy maitorauhasiin [Butt AJ et al 2006].

Kypsymättömästä avocadon hedelmälihasta on eristetty kolme sytotoksista yhdistettä, jotka ovat nmeltään 1,2,4-trihydroxyheptadec-16-ene, 1,2,4-trihydroxyheptadec-16-yne ja 1,2,4-trihydroxynonadecane, joilla on aktiivisuus rintasyöpäsoluja vastaan [Ding H et al 2007, Lu YC et al 2012]. Kypsymättömästä avocadon hedelmälihasta on avocadenol A ja avocedonal B nimiset yhdisteet [Lu YC et al 2012]. Nämä yhdisteet ovat antifungaalisia ja alenenvat hedelmän kypsyessään, jolloin ei esiinny sytotoksisia vaikutuksia [Adikaram NKB et al].

Avocadon lehtiä on Chilen sademetsän intiaanit käyttäneet haavojen ja infektioiden hoitoon [Sjorgen C 2012]. Tieteellisesti on todistettu avocadon lehtimehun olevan antibioottinen [Gomez-Florez R et al 2008, Kim TK 2012]. Avocadon lehtimehulla tai uutteella on kyky estää tehokkasti Herpex simplex virus tyyppi 1 (HSV-1), Aujeszky´s disease virus (ADV) ja adenovirus tyyppi 3 (AV-3) kasvua [Kim TK 2012].

Avocadon siemen uute heikentää seuraavia hiiva- ja homesieniölajeja kuten mm Candida spp., Cryptococcus neoformans ja Malessezia pachydermatis  sekä toukista Aedes aegypti larvae kasvua [Leite JJ et al 2009]. Cryptococcus neoformans on zonoottinen hiivasieni, jota esiintyy kaikkialla maaperässä, eläimissä ja ihmisissä ja mahdollisesti kosteusvauriotaloissa [Washington State Department of Health, CDC 2012, Institut National De Sante Publique Du Quebec]. Cryptococcus neoformans –hiivasienen itiöt hengitettynä voi aiheuttaa mm. kehkoinfektion ja meningoenkefalittia (aivo- ja aivokalvotulehdus) [Velagapudi R et al 2009, CDC 2012]. Zonoottinen Malessezia pachydermatis –homesieni kuuluu joidenkin normaalin ihoflooraan nisäkkäillä ihminen lukaanmukien ja saataa aiheuttaa ihoinfektioita vastasyntyneillä ja joillakin aikuisilla [Fan Y et al 2006]. 

Avocado on maksaa suojeleva [Al-Dosari MS 2011, Rao M et al 2011]. Avocadon siemen ominaisuutena on osoitettu kyky parantaa maksan toimintaa, eliminoida bilirubiini (bilirubin) (siemenuute tislatulla vedellä) ja itse avocadon hedelmälihalla on maksaa suojeleva vaikutus [Assane M et al 2001, Kim TK 2012]. Avocadon lehdet näyttäisivät estävän paracemotal-lääkkeen aiheuttamaa maksatoksisuutta [Ekor M et al 2006]. 

Avocadon siemen näyttää olevan hyödyllinen korkeassa verenpaineessa, sydän- ja verisuonitaudeissa ja muissa vastaavissa saiurauksissa [Al-Dosari MS 2011, Nwaoguikpe RN et al 2011, Arukwe U et al 2012]  Avocadon persiini imettävillä naarashiirillä yli 100 mg/kg annoskoolla saattaa aiheuttaa sydänlihaskuitujen nekroosin [Oelrich PB et al 1995]. Avocadon eri osia on käytetty lääkinällisesti haavojen paranemiseen, stimuloimaan hiusten kasvua, lemmenviettiä kiihottavana, lantion ja kohdun alueen verenkierron stimuloijana (emmenagogue) ja hoidettu  punatautia ja ripulia [Ding H et al 2007].

Avocadon lehdet ja siemenet, joista lehdet näyttäisivät olevan tutkimusten valossa olevan hyödyllisempi 2-tyypin diabeteksen hoidossa ja sen ehkäisyssä [Gallagher AM et al 2003, Muchandi IS 2005, Gondwe M et al 2008, Rao M et al 2011, Alhassan AJ et al 2012, Kim TK 2012, Thenmozhi A et al 2012, Kumala S et al 2013] Antidiabeettisilla kasveilla 2-tyypin diabeteksen hoitaminen edellyttää sitoutumista, koska tuloksen alkavat näkyä viikon jälkeen [Muchandi IS 2005]. Lääkinnällisissä kasveissa ei esiinny samassa määrin sivuvaikutusksia kuin synteettisissä lääkkeissä [Nwaoguikpe RN et al 2011, Thenmozhi A et al 2012].  Avocadon lehtimehulla on yhtä suuri vaikutus kuin synteettisellä lääkkeellä vaikuttaa glukoositasoihin [Kumala S et al 2013].

Avocadon lehtimehulla/uuttella ja avocadon hedelmälihalla on todettu olevan vaikutusta eristetyn Streptomyces achromogenes –bakteeritoksiinin (Streptozotocin) aiheuttamalta diabetekseltä [Gichner T et al 1968, Singaram S et al 1979, Szkudelski T 2001, Gondwe M et al 2008, Rao M et al 2011, Kim TK 2012]. FDA(US Food and Drug Administration) on hyväksynyt merkittävän toksiinisen Streptozotocin syöpälääkkeeksi haiman islet solujen syövässä ja sitä käytetään vain jos syöpäkasvainta ei voida leikata. Vaikuttavuus Streptozotocin -toksiinilla on kuitenkin heikko ja se saattaa pienentää kasvaimen kokoa ja vähentää oireilua. [Brentjens R et al 2001] 

Avocadon puun ja Gymnosperma glutinosum -asterikasvin yhdistelmälehtiuutteella on saatu saatu lupaavia tuloksia Mycobacterium tuberculosis –bakteeria vastaan [Gomez-Florez R et al 2008]. Kypsymättömän avocadon hedelmälihan on todettu estävän Mycobacterium tuberculosis H(37)R(V) kasvua [Lu YC et al 2012]. Mycobacterium tuberculosis –bakteeri on fakulatiivinen solunsisäinen ihmiselle patogeeninen bakteeri, jolle on kehittynyt resistanssi nykyisille antibiooteille, kuten eristetylle Streptomyces griceus –bakteeritoksiiniille (Streptomycin)  [Singh B et al 1954, Gomez-Florez R et al 2008, Tudó G et al 2010]. Todennäköistä on se, että eristettyä streptomycin bakteeritoksiinia on ruikutettu suojelemaan tiettyjen Pseudomonas-bakteerikantoja vastaan, jotka aiheuttavat syöpämäisen kasvuston avocadopuun runkoon [Myburgh L et al 1983] ja on näin ollen edesauttanut Mycobacterium tuberculosis –bakteerin resistenssin kestävyyttä eristetylle streptomycin –bakteeritoksiinille. Antibioottireistanssien kasvua bakteereilla on todettu useissa laboratoriotutkimuksissa [European Public Health]. Streptomycin heikentää avocadopuun kasvua [Biasi LA 1995].

Streptomycin antibiotti (bakteeritoksiini) siirtyy äidin maitoon, jolloin se voi vaikuttaa haitallisesti imeväisikäisen suolistoflooran kehitykseen [Drug Safety during Pregnancy and Breastfeeding, WebMD]. Streptomycin antibioottia ei suositella raskauden aikana, koska toistuvassa altistuksessa se alentaa sikiön kasvua ja lisää kehityshäiriöitä aivoissa [Conway N et al 1965, Hack M et al 1995]. Streptomycin voi aiheuttaa vakavia hermovaurioita, jonka seurauksena pysyviä kuulovaurioita ja tasapaino-ongelmia [WebMD].

Tiettyjä rokotteita (BCG (eläviä tuberkuloosibakteereita) ja Typhoid) tulee välttää  Streptomycin antibioottien käytön aikana, koska tällöin näiden rokotteiden vaikuttavuutta ei voida taata [WebMD]. Streptomycin antibioottien käytön aikana tulisi välttää aspiriinin/ibuprofeenin käyttöä. Hormoonallisten raskauden ehkäisy pillereiden teho voi heiketä ja aiheuttaa raskauden rakastelun aikana streptomycin -bakteeritoksiinin läsnäollessa. [WebMD] Streptomycin voi aiheuttaa joillekin ihmisillä toistuvassa  altistuksessa munuaissairauden ja elimistön kuivumisen etenkin vanhuksilla [WebMD].

Useat kasvikunnan tuotteet sisältävät lateksiproteiinia, jotka toimivat kasvinsyöjähyöteisiä vastaan [Anurag A et al 2009]. Lateksiallergiaa poteava voi jossain tapauksissa saada lateksiproteiinia sisältävistä kasveista allergisen reaktion [Brehle R et al 1997, Campbell N 2011]. Avocado on yksi tälläisistä kasveista, jotka voivat laukaista lateksiallergiasta kärsiville allergisen reaktion [Brehle R et al 1997, Nabavizadeh SH et al 2009, Campbell N 2011, Allergy UK 2012]. Vakavimmillaan erittäin lateksiherkillä allerginen reaktion voi olla anafylaksia [Maya Clinic]. 

"Ylläoleva kirjoitus on kirjallisuuskatsaus opetuskäyttöön, joten tällä kirjoituksen tiedolla ei voida parantaa tai ennealtaehkäistä yhtään mikrobiperäistä sairautta tai syöpää". 

Ystävällisin terveisin

AVI

Lähteet:

Adikaram NKB et al, Antifungal compounds in the avacado fruit peel and their relation to anthracnose development, ISHS Acta Horticulturae 343, http://www.actahort.org/books/343/343_5.htm

Al-Dosari MS 2011, Hypolipidemic and antioxidant activities of avocado fruit pulp on high cholesterol fed diets in rats, African Journal of Pharmacy and Pharmacology 5(12):1475-1483, http://www.academicjournals.org/ajpp/pdf/pdf2011/29%20Sept/Al-Dosari.pdf

Alhassan AJ et al 2012, Effects of aqueous avocado pear (Persea americana) seed extract on alloxan induced diabetes rats, Greener Journal of Medical Sciences 2(1):5-11, http://www.gjournals.org/GJMS/GJMS%20pdf/2012/January/GJMS1202%20Alhassan%20et%20al.pdf


Arukwe U et al 2012, Chemical composition of Persia americana leaf, fruit and seed, IJRRAS 11(2), http://www.arpapress.com/Volumes/Vol11Issue2/IJRRAS_11_2_20.pdf

Assane M et al 2001, Study of the anti-icteric and hepatoprotective activity of Persea gratissima Gaertner (Lauraceae) seeds, Dakar Medical 46(2):89-93, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15773170

Anurag A et al 2009, Latex: A model for understanding mechanisms, ecology, and evolution of plant defence against herbivory, Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics 40:311-311, http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.ecolsys.110308.120307


Biasi LA 1995, Fitotoxicidade de trés antibioticcos na cultura in vitro de abacateiro, Bragantia 54(2), http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0006-87051995000200003&script=sci_arttext

Brehle R et al 1997,”Latex-fruit syndrome”: frequency of cross-reacting IgE antibodies”, Allergy 52(4):404-410,   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.1997.tb01019.x/abstract;jsessionid=C745613CB01C07A4FB39353089D2700C.d04t03

Brentjens R et al 2001, Islet cell tumours of the pancreas: the medical oncologist’s perspective, The Surgical Clinics of North America 81(3):527-542, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11459269

Butt AJ et al 2006, A novel plant toxin, persin, with in vivo activity on mammary glad, induces Bim-dependent apoptosis in human breast cancer cells, Molecular Cancer Therapeutics 5:2300,  http://mct.aacrjournals.org/content/5/9/2300.full

Campbell N 2011, Foods containing latex protein, http://www.livestrong.com/article/281299-foods-containing-latex-protein/

CDC (Center for Disease Control and Prevention) 2012, Cryptococcus neoformans cryptococcosis, http://www.cdc.gov/fungal/cryptococcosis-neoformans/

Conway N et al 1965, Sexual Behaviour of Young People, British Medical Journal, http://europepmc.org/articles/PMC1845761?pdf=render

D´Ambrosio SM et al 2011, Aliphatic acetogenin constituents of avocado fruits inhibit human oral cancer cell proliferation by tarketing the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 pathway, Biochemical and Biophysical Research Communications 409(3):465-469, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21596018

Ding H et al 2007, Chemopreventive characteristics of avocado fruit, Seminars in Cancer Biology 17:386-394, http://missclasses.com/mp3s/Prize%20CD%202010/Previous%20years/Avocado/Chemopreventive.pdf

Drug Safety during Pregnancy and Breastfeeding, Streptomycin, http://drugsafetysite.com/streptomycin/

Ekor M et al 2006, Protective effects of methanolic leaf extract of Persea americana (Avocado) against paracetamol-induced acute hepatotoxicity in rats, International Journal of Pharmacology 2(4): 416-420, http://docsdrive.com/pdfs/ansinet/ijp/2006/416-420.pdf

European Public Health, Effects of biocides on antibiotic resistance, http://ec.europa.eu/health/opinions/en/biocides-antibiotic-resistance/

Fan Y et al 2006, Granulomatous skin infection caused by Malassezia pachydermatis in a dog owner, JAMA Dermatology 142(9), http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=407892

Gallagher AM et al 2003, The effects of traditional antidiabetic plants in vitro glucose diffusion, Nutrition Research 23:413-424, http://staff.najah.edu/sites/default/files/2_2.pdf

Gichner T et al 1968, Strong mutagenic activity of streptozotocin – an antibiotic with an alkylnitroso group, Molecular and General genetics MGG 102(2):184-186, http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01789142?LI=true

Gondwe M et al 2008, Effects of Persea americana Mill (Lauraceae) ethanolic leaf extract on blood glucose and kidney function in streptozotonic-induced diabetics rats and kidney cell lines of the proximal (LLCPK1) and distal tubules (MDBK), Methods and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology 30(1):25-35, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18389095

Gomez-Florez R et al 2008, Antimicrobial activity of persea americana Mill (Lauraceae) (Avocado) and Gymnosperma glutinosum (Spreng) less (Asteraceae) Leaf extracts and active fractions against Mycobacterium tuberculosis, American-Eurasian Journal of Scientific Research 3(2) :184-194, http://idosi.org/aejsr/3(2)08/11.pdf

Hack M et al 1995, Long-term developmental outcomes of low birth infants, The Future of Children 5(1), http://www.jstor.org/discover/10.2307/1602514?uid=3737976&uid=2&uid=4&sid=21101857582201

Savu A et al 2008, Breast cancer and microbial cancer incidence in female populations around the world: a surprising hyperbolic association, International Journal of Cancer 123(5):1094-1099, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18537160

Institut National De Sante Publique Du Quebec, Health risks associated with the indoor presence of moulds, http://www.inspq.qc.ca/pdf/publications/236-HealthRisksIndoorMoulds.pdf

Kim TK 2012, Edible medical and non-medical plants: Fruits, Spinger Science + Business Media B.V

Kumala S et al 2013, The effect of avocado (Persea americana Mill) leaves extract towards the mouse’s blood glucose decreased with glucose tolerance method, International Journal of Pharmaceutical Science and Research ´4(2):661-665, http://ijpsr.com/V4I2/17%20Vol.%204,%20Issue%202,%20Feb%202013,%20IJPSR,%20RA-2018,%20Paper%2017.pdf

Leite JJ et al 2009, Chemical composition, toxity and larvicidal and antifungal activities of Persea americana (avocado) seed extracts, Revista da Sosiedade Brasileira de Medicina Tropical 42(2):110-113, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19448924

Lu YC et al 2012, Secondary metabolites from the unripe pulp of Persea americana and their antimcobacterial activities, Food Chemistry 135(4):2904-2909, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22980888


Muchandi IS 2005, Hypoglycemic activity of aqueous leaf extract of Persean americana Mill, Indian Journal Of Pharmacology 37(5):325-326, http://www.bioline.org.br/pdf?ph05083

Myburgh L et al 1983, Bacterial cancer of avocado, South African Avocado Growers´ Association 6:88-89, http://www.avocadosource.com/Journals/SAAGA/SAAGA_1983/saaga_1983_pg_88-89.pdf

Nabavizadeh SH et al 2009, Natural rubber latex hypersensitivity with skin prick test in operating room peronnel, Iranian Journal of allergy, asthma and immunology 8(4):219-220, http://journals.tums.ac.ir/abs.aspx?org_id=59&culture_var=en&journal_id=15&issue_id=1835&manuscript_id=15547&segment=en

Nwaoguikpe RN et al 2011, The effect of aqueous seed extract of Persea americana on serum lipid and cholesterol levels in rabbits, African Journal of Pharmacy and Pharmacology Research 1(2):023-029, http://www.interesjournals.org/AJPPR/Pdf/2011/April/Nwaoguikpe%20and%20Braide.pdf

Oelrich PB et al 1995, Isolation and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium, Natural Toxins 3(5):344-349, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/nt.2620030504/abstract

Rao M et al 2011, Insulin stimulative and anti-oxidative effects of Persea americana fruit extract on Streptozotocin-induced hyperglycaemic rats, Journal of Medical and Biological Science 4(1), http://www.scientificjournals.org/Journals2011/articles/1506.pdf

Singh B et al 1954, Bacterila activity of Streptomycin and isoniazid against tubercle bacilli, British Medical Journal 1(4854):130-132, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2084433/

Singaram S et al 1979, Studies on the biosynthesis of the antibiotic streptozotocin ny Streptomyces acrromogenes var. streptozoticus. Feeding experiments with carbon-14 and tritium labelled precursors, The Journal of Antibiotics 32(4):379-385, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/157345

Sjorgen C 2012, Substance in avocado plants can fight off multi-resistant bacteria. The newly discovered extracts can complement existing antibiotics, Science Nordic, http://sciencenordic.com/multi-resistant-bacteria-fear-avocados

Szkudelski T 2001, The mechanism of alloxan and streptozotocin action in B cells of rat pancreas, Physiological Research / Academia Scientiarum Bohemoslovaca 50(6):537-546, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11829314

Thenmozhi A et al 2012, Biochemical evaluation of antidiabetic phytomolecule through bioactivity guided solvent fractionation and subfractionation from hydromethanolic (2:3) extract of Alligator pear fruit in streptozotocin induced diabetic rats, Journal Of Applied Pharmaceutical Science 2(1):61-69, http://japsonline.com/admin/php/uploads/343_pdf.pdf

Tudó G et al 2010, Characterization of mutations in streptomycin-resistant Mycobacterium tuberculosis clinical isolates in the area of Barcelona, The Journal of Antimicrobial Chemotherapy 65(11):2341-2346, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20802233

Velagapudi R et al 2009, Spores as onfectious propagules of Cryptococcus meoformans, Infection and Immunity 77(10):4345-4355, http://iai.asm.org/content/77/10/4345.short

Washington State Department of Health, Animal transmitted diseases, http://www.doh.wa.gov/YouandYourFamily/IllnessandDisease/AnimalTransmittedDiseases.aspx

WebMD, Streptomycin im, 

Yasir M et la 2010, The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill, Pharmacognosy Review 4(7):77-84, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249906/

Xie W et al 2010, Bacteria peptidoglycan promoted breast cancer cell invasiveness and adhesiveness by targeting toll-like receptor 2 in the cancer cells, PLoS ONE 5(5), http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0010850

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti