tiistai 16. huhtikuuta 2013

Bataatin (Ipomoea batatas.) lehdet


Bataatin lehtiä käytetään ravintona useissa maissa ympäri maailmaa [Nagai et al 2011]. Perinteisessä kansanlääkinnässä bataatin lehtiä on käytetty mm astman, palovammojen, katarrin, ripulin, kuumeen, anemian, sienitautien ja suun sekä kurkun kasvainten hoitoon [Osime EO et al 2008]. Lehdet tutkimusten valossa näyttää estävän HIV –viruksen kopioitumista, diabeteksen syntyä ja syöpäsolujen lisääntymistä, alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, alentaa maksavaurion vaaraa, alentaa hampaiden reikiintymistä, parantaa suoliston toimivuutta, estää mutaatiota, estäää korkeata verenpainetta, omaa antimirobiallisia ominaisuuksia, estää tai lievittää silmäsairauksia  ja suojaa ultravioletti valon vaikutuksilta [Yoshimoto M et al 2005, Ishiguro K et al 2006, Islam S 2007, Islam I et al 2009, Johnson M et al 2010, Nagai et al 2011].

Bataatin lehtien teho näyttäisi johtuvan useista kasviyhdisteistä  kuten mm. vitamiini E, β-karoteeni ja luteiini sekä useisiin polyfenoleihin, pääasiallisesti  CQA (Caffeoylquinic acid) johdannaisia [Truong VD et al 2007, Nagai et al 2011].

Bataatin lehdissä on runsaasti mikroravinteita ja on verrattavissa pinaatin ravinnetasoihin [Islam S 2007, Ciao-Ming C et al 2008, Islam I et al 2009]. Bataatin lehdet sisältävät merkittävästi vähemmän oksaalihappoa kuin pinaatti ja toisekseen bataatin lehdet voivat sisältää jopa 4000 mg/1000 g kalsiumia riippuen maaperän kalsium pitoisuudesta [Islam S 2007, Mwanri AW et al 2011]

Bataatin lehdet sisältävät runsaasti proteiinia (15 – 20 %) [Ly NTH et al 2003, Osime EO et al 2008, Meishan L et al 2012]. Lisäksi bataatin lehdet ovat hyvä luteiinin lähde [Menelaou E et al 2006]. Bataatin lehdet sisältävät kaikki 10 välttämätöntä aminohappoa ja 6 ei välttämätöntä aminohappoa [Le VA 2004]

Kuumentaminen alentaa merkittävästi polyfenolitasoja sekä oksaalihaapotasoja verattuna tuoreeseen lehteen [Mwanri AW et al 2011]. 200 gramman päiväannoksella bataatin lehtiä saattaa parantaa glutationi (glutathione) tasoa ja alentaa LDL (low Density Lipoprotein) hapettumista [Ciao-Ming C et al 2008].

Yhteenvetona voidaan todeta, että bataatin lehdet ovat ravitsevia ja niissä on useita terveysvaikutteisia yhdisteitä.














Lähteet: 

Ciao-Ming C et al 2008, Consumption of purple sweet potato leaves decreases lipid-peroxidation and DNA damage in humans, Asian Pas J Clin Nutr 17(3):408-414, http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/Volume17/vol17.3/Finished/7_1260_Liu_408-414.pdf

Ishiguro K et al 2006, Content of an eye-protective nutrient lutein in sweet potato leaves, Acta Horticulturae 703, http://www.actahort.org/books/703/703_32.htm

Islam S 2007, Medical and nutrition qualities of sweet potato tops and leaves, University of Arkansas at Pine Bluff, United States Department of Agriculture, and County Governments Cooperating, http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA-6135.pdf

Islam I et al 2009, Antioxidative and antimutagenic potentials of phytochemicals from Ipomoea batatas (L.) Lam, International of Cancer Research 5(3):83-94, http://www.cabdirect.org/abstracts/20093346989.html;jsessionid=E2405E99E68893F0CB1D31A92C90524E?gitCommit=4.13.29

Johnson M et al 2010, Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that promote health and prevent disease, Nutrition Reviews 68(10):604-615, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883418

Le VA 2004, Sweet Potato Leaves for Growing Pigs; Biomass Yield, Digestion and Nutritive Value, Department of Animal Nutrition and Management, Doctoral Thesis, Swedish University of Agricultural Science, Uppsala, http://pub.epsilon.slu.se/639/1/Agraria470.pdf

Ly NTH et al 2003, Effect of dietary protein level on the performance of growing pigs under village conditions in Central Vietnam, http://www.mekarn.org/sarec03/lyhue.htm

Meishan L et al 2012, Chemical composition and antioxidant activities of leaves and stalks from different sweet potato cultivars, Journal of the Korean Socienty of Food Science and Nutrition 41(12):1656-1662, http://www.koreascience.or.kr/article/ArticleFullRecord.jsp?cn=SPOOBG_2012_v41n12_1656

Menelaou E et al 2006, Lutein content in sweet potato leaves, Hort Science 41(5) :1269-1271, http://hortsci.ashspublications.org/content/41/5/1269.full.pdf

Mwanri AW et al 2011, Nutrients and antinutrients composition of raw, cooked and sun dried sweet potato leaves, African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development 11(5), http://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/70442/58789

Nagai et al 2011, Sweet potato (Ilpomoea batatas L.) leaves suppressed oxidation of low density lipoprotein (LDL) in vitro and in human subjects, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition (48(3): 203-208, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3082074/

Osime EO et al 2008, Effect of sweet potato leaf (Ilpomoea batatas) extract on some haematological parameters using rabbits, Journal of Medicine and Biomedical Research 7(1-2):12-15,  http://www.bioline.org.br/request?jm08002

Truong VD et al 2007, Phenolic acod content and composition in leaves and roots of common commericial sweet potato (Ipomea batatas L.) cultivars in the united states, Journal of Food Science 72(6), http://www.ncsu.edu/foodscience/USDAARS/Acrobatpubs/S114-150/S124.pdf

Yoshimoto M et al 2005, Nutritional value and physiological functions of sweet potato leaves, Acta Horticulturae 703, http://www.actahort.org/books/703/703_11.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti