Bataatin lehtiä käytetään ravintona useissa maissa ympäri maailmaa [Nagai et al 2011]. Perinteisessä
kansanlääkinnässä bataatin lehtiä on käytetty mm astman, palovammojen, katarrin,
ripulin, kuumeen, anemian, sienitautien ja suun sekä kurkun kasvainten hoitoon
[Osime EO et al 2008]. Lehdet tutkimusten valossa näyttää estävän HIV –viruksen
kopioitumista, diabeteksen syntyä ja syöpäsolujen lisääntymistä, alentaa riskiä
sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa,
alentaa maksavaurion vaaraa, alentaa hampaiden reikiintymistä, parantaa
suoliston toimivuutta, estää mutaatiota, estäää korkeata verenpainetta, omaa
antimirobiallisia ominaisuuksia, estää tai lievittää silmäsairauksia ja suojaa ultravioletti valon vaikutuksilta [Yoshimoto
M et al 2005, Ishiguro K et al 2006,
Islam S 2007, Islam I et al 2009, Johnson M et al 2010, Nagai et al
2011].
Bataatin lehtien teho näyttäisi
johtuvan useista kasviyhdisteistä kuten
mm. vitamiini E, β-karoteeni ja
luteiini sekä useisiin polyfenoleihin, pääasiallisesti CQA (Caffeoylquinic acid) johdannaisia [Truong
VD et al 2007, Nagai et al 2011].
Bataatin lehdissä on runsaasti mikroravinteita ja on verrattavissa
pinaatin ravinnetasoihin [Islam S 2007, Ciao-Ming C et al 2008, Islam I et al
2009]. Bataatin lehdet sisältävät merkittävästi vähemmän oksaalihappoa kuin
pinaatti ja toisekseen bataatin lehdet voivat sisältää jopa 4000 mg/1000 g
kalsiumia riippuen maaperän kalsium pitoisuudesta [Islam S 2007, Mwanri AW et
al 2011]
Bataatin lehdet sisältävät runsaasti proteiinia (15 – 20 %)
[Ly NTH et al 2003, Osime EO et al 2008, Meishan L et al 2012]. Lisäksi bataatin lehdet ovat hyvä
luteiinin lähde [Menelaou E et al 2006]. Bataatin lehdet sisältävät kaikki 10
välttämätöntä aminohappoa ja 6 ei välttämätöntä aminohappoa [Le VA 2004]
Kuumentaminen alentaa merkittävästi polyfenolitasoja sekä
oksaalihaapotasoja verattuna tuoreeseen lehteen [Mwanri AW et al 2011]. 200
gramman päiväannoksella bataatin lehtiä saattaa parantaa glutationi
(glutathione) tasoa ja alentaa LDL (low Density Lipoprotein) hapettumista
[Ciao-Ming C et al 2008].
Yhteenvetona voidaan todeta, että bataatin lehdet ovat
ravitsevia ja niissä on useita terveysvaikutteisia yhdisteitä.
Ciao-Ming C et al 2008, Consumption of purple sweet
potato leaves decreases lipid-peroxidation and DNA damage in humans, Asian Pas
J Clin Nutr 17(3):408-414, http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/Volume17/vol17.3/Finished/7_1260_Liu_408-414.pdf
Ishiguro K et al
2006, Content of an eye-protective nutrient lutein in sweet potato leaves, Acta
Horticulturae 703, http://www.actahort.org/books/703/703_32.htm
Islam S 2007,
Medical and nutrition qualities of sweet potato tops and leaves, University of Arkansas
at Pine Bluff ,
United States Department of Agriculture, and County Governments Cooperating, http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA-6135.pdf
Islam I et al
2009, Antioxidative and antimutagenic potentials of phytochemicals from Ipomoea
batatas (L.) Lam, International of Cancer Research 5(3):83-94, http://www.cabdirect.org/abstracts/20093346989.html;jsessionid=E2405E99E68893F0CB1D31A92C90524E?gitCommit=4.13.29
Johnson M
et al 2010, Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that
promote health and prevent disease, Nutrition Reviews 68(10):604-615, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883418
Le VA 2004, Sweet
Potato Leaves for Growing Pigs; Biomass Yield, Digestion and Nutritive Value, Department
of Animal Nutrition and Management, Doctoral Thesis, Swedish
University of Agricultural Science, Uppsala , http://pub.epsilon.slu.se/639/1/Agraria470.pdf
Ly NTH et al 2003,
Effect of dietary protein level on the performance of growing pigs under
village conditions in Central Vietnam , http://www.mekarn.org/sarec03/lyhue.htm
Meishan L et al 2012, Chemical composition and
antioxidant activities of leaves and stalks from different sweet potato
cultivars, Journal of the Korean Socienty of Food Science and Nutrition 41(12):1656-1662,
http://www.koreascience.or.kr/article/ArticleFullRecord.jsp?cn=SPOOBG_2012_v41n12_1656
Menelaou E et al 2006, Lutein content in
sweet potato
leaves, Hort Science 41(5) :1269-1271, http://hortsci.ashspublications.org/content/41/5/1269.full.pdf
Mwanri AW et al
2011, Nutrients and antinutrients composition of raw, cooked and sun dried
sweet potato leaves, African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and
Development 11(5), http://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/70442/58789
Nagai et al
2011, Sweet potato (Ilpomoea batatas L.) leaves suppressed oxidation of low
density lipoprotein (LDL) in vitro and in human subjects, Journal of Clinical
Biochemistry and Nutrition (48(3): 203-208, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3082074/
Osime EO et al 2008, Effect of sweet potato
leaf (Ilpomoea batatas) extract on some haematological parameters using
rabbits, Journal of Medicine and Biomedical Research 7(1-2):12-15, http://www.bioline.org.br/request?jm08002
Truong VD et al
2007, Phenolic acod content and composition in leaves and roots of common
commericial sweet potato (Ipomea batatas L.) cultivars in the united states , Journal of Food
Science 72(6), http://www.ncsu.edu/foodscience/USDAARS/Acrobatpubs/S114-150/S124.pdf
Yoshimoto M et al 2005, Nutritional value and
physiological functions of sweet potato leaves, Acta Horticulturae 703, http://www.actahort.org/books/703/703_11.htm
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti